„Надяваме се филмът да е достоен представител в международната селекция“, коментира режисьорът Мартин Макариев

„В сърцето на машината“ е българското предложение, което ще се бори за „Оскар“ за чуждоезичен филм на 95-ото издание на наградите на Американската филмова академия. Лентата вече излезе по кината, като имаше своя премиера и в много градове в Европа. Паралелно с това обра наградите на „София филм фест“, „Златна роза“ и беше отличен на няколко чуждестранни фестивали.

Режисьор на лентата е Мартин Макариев и за създаването му той се е подготвял повече от 10 години. Сценарият, дело на Борислав Захариев, се базира на истински случай, разказан от близък на самия режисьор. Актьорът Александър Сано е в една от главните роли в продукцията.

„Дали сме достойни да постигнем нещо в международната селекция и дали вярвам, че е за „Оскар“, не мога да кажа. Но се надяваме да сме достоен представител. Имах възможност да гледам няколко филми от другите държави, които са много добри. Каквото сабя покаже“, коментира номинацията режисьорът в разговор в предаването „На фокус с Лора Крумова“.

„В сърцето на машината“ е българското предложение за „Оскар“

„Харесвам киното, защото не е истинско. Действителността си я живеем всеки ден. Животът ни предлага всякакви неща, от които не малка част са доста скучни. Обичам киното, защото там мога да изкарам няколко часа в някаква друга реалност, която вероятно може и повече да ми хареса. Може и да ме развълнува, а и е безопасна. Филмът е по истински случай и може би съм преживял нещо близко до действителността“, споделя Александър Сано.

„Повече от 10 години искаме да направим историята на кино. Всъщност 16 години ме вълнува. Успяхме и за нас е признание, че филмът се случи. Надявам се работата, което сме положили да се вижда на екрана. Вярвам, че и с подкрепата на всички ще продължаваме да правим подобно или по-добро кино през следващите години“, разказва режисьорът.

„Видях се с един от главните затворници, който е лежал в централния затвор през тези години и той ми разказа за този акт на действие. За мен той е истински акт на действие на свръхчовещина на място където няма никаква надежда. Като млад мъж това ме прикова и до ден днешен не ми дава мира. Въпросът като философия и идея да си човек, кога и как го проявяваш. Това е нещото, което ме грабна“, допълва разказа си Макариев.

„Пожелавам на всички затворници по света да се чувстват по този начин. Това, което се случва на тази група затворници в рамките на два-три часа е нещото, което им дава свобода завинаги – на духа, сърцата и на душите им като цяло“, споделя актьорът.

"В сърцето на машината" е подкрепен от NOVA като част от дългосрочната стратегия NOVA подкрепя българските филми. Предстои филмът да бъде излъчен по NOVA.