Не пропускайте празника на сценичните изкуства и специалната изложба с 21 фотографии на обичани български артисти, на 19 ноември 2022 г.

Предстои десетото издание на "Нощта на театрите", като в програмата са включени над 100 събития в 12 български града. В студиото на "Социална мрежа" по NOVA News организаторът Мария Панайотова и участникът-посланик на инициативата Дарин Ангелов разкриват повече детайли за предстоящата инициатива. "Нощ на театрите" се превърна в театрална емблема и едно от най-шумните артистични събития в продължение на 10 години. 21 творци стават лица на инициативата "Нощта на театрите" и техни фотографии са включени в емблематичния проект „През девет нощи в десетата“. Сред известните лица са Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Мартин Макариев и още много други обичани български артисти от родното театрално и балетно изкуство.

„Никой от нас не си представяше, че ще стигнем до тук. Всичко започна като мечта и благодарение на всички, които до този момент се включват и приемат "Нощта на театрите" като кауза, стигнахме до 10-ата нощ“, споделя Мария Панайотова, организатор на кампанията.

„Мария и Катя родиха тази гениална идея преди 10 години. В момента, в който видях как започват да организират и да случват нещата, казах на Мария, че ще е супер чакано събитие. Любовта, с която го правеха ме убеди в успеха. Всичко свързано с изкуство трябва да се прави с любов. Абсолютно себеотдаване в организацията и затова и инициативата се случи толкова хубаво“, допълва Дарин Ангелов, участник и посланик на инициативата.

„Искаме всяка година да надграждаме и да случим една истинска "Нощ на театрите", без много онлайн събития, защото предишните две издания бяха хибридни. Постарали сме се да има различни видове театър в 12 български града и над 100 събития. Имаме една колаборация за европейски фестивал с гости от Швеция, Холандия и Русия в "Топлоцентрала" и "Нов театър НДК", със съдържание изцяло на английски език. Това ще е за първи път в "Нощта на театрите“, разказва в детайли какво да очакваме Мария.

„Мечтая си в някоя от нощите да се случи международен спектакъл в реално действие. С навлизането на модерните технологии на сценичното пространство, аз вярвам, че може да се случи това представление, което да се играе едновременно в различни държави. Например аз да съм Ромео, а Жулиета е някъде в Лондон и си провеждаме сцената, и диалога. Хубавото е, че Народният театър се завръща с пълна сила и преобръщаме театъра наопаки“, разкрива мечтата си Дарин.

„В Пловдив Нощта ще започне още предишната вечер с представление с българска драматургия - „Вампир“ по Антон Страшимиров. Тази година акцент е съдържанието с български пиеси. Ще има представления във Варна, Бургас, Благоевград, Плевен, Шумен, Търговище, Русе и др. Навсякъде колегите са се постарали да направят интересна програма, като разчупваме стереотипа представлението да започва в 19 ч.“, коментира организаторката.

„Съвременната българска драматургия е в нещо като възход и повечето изследователи говорят за разцвет на българската драматургия, като тук се включват пиеси и български сериали. Радваме се, че сме в тази тенденция и отваряме вратите на "Нощта на театрите" за съвременна българска драматургия“, разкрива какъв е акцента на кампанията Мария.

„Усеща се жажда за съвременна и класическа драматургия, и съвсем скоро излиза на Яна Борисова книга с 10 пиеси. Александър Секулов също издаде книга с драматургия. Самият зрител го иска и има нужда. Всичко идва от публиката, но важното е да усетим какво иска зрителят“, е коментарът на актьорът по темата.

„Забелязваше се тенденция, в която хората гледат на артиста, като средство да се поразсееш и разведриш. Но мина това влечение на зрителя. Гледат се представления, които може малко да те разсмеят, но после ще те стиснат за гушата и след които няколко дни ще мислиш. Ако след представление излезеш и нямаш спомен какво си гледал, то нищо не си видял“, разкрива Дарин.

По време на инициативата ще бъде показана и изложбата с фазите на луната върху лицата на български артисти. Проектът е свързан с посланиците на инициативата. Тази година концепцията идва от посланието, което е „През девет нощи в десетата“. Върху фотосите ще забележите не само светлината на луната, но и на изкуството и вътрешната светлина на всеки един от обичаните български артисти.

„Респект към фотографа Диляна Флорентин, която създава тези невероятни красоти“, поставя финал на разговора Дарин Ангелов

Стартът на инициативата "Нощта на театрите" е 19 ноември 2022 г., като целият ден ще е посветен на сценичните изкуства.