Филмовият фестивал е изключително важен за българските деца, защото открива хоризонти и вдъхновява – кара децата да мечтаят и да се развиват

Сдружение NIM animations, училище за кино и телевизия съвместно с НДК за четвърти път организират първия и единствен по рода си филмов фестивал за късометражно филмово творчество, създадено от деца и младежи от 7 до 18 години. В селекцията на „Детска киномания“ бяха включени 10 късометражни игрални ленти и 11 анимации. Организатор на събитието е Марина Николова, а журито, което открои победителите, включва аниматорът Станислав Цветков, операторът Василена Горанова, драматургът Красимира Иванова и телевизионната водеща Десислава Банова-Плевнелиева, които застанаха пред камерата на Пресиана Младенова от училището за кино и телевизия.

„Бих описала „Детската киномания“ като чиста енергия, страхотни идеи и много талант. Такъв тип събития са от изключителна важност за децата, защото освен наградите, които са голям стимул, понякога участието е по-важно от самата награда. Смятам, че заедно с учителите, с родителите и хората на изкуството можем да обединим усилия и да подкрепим младите. Да им дадем крила, за да постигат мечтите си“, сподели водещата на NOVA Деси Банова-Плевнелиева.

Кои са победителите във фестивала и какво споделиха за своите проекти, гледайте във видеото.