Образният лазерен доплер от най-ново поколение е закупен със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа“

Този малък пациент е приет в „Пирогов” с голямо изгаряне на ръката.

„Цветовете показват кръвоснабдяването на кожата. Колкото по към синия спектър е оцветяването в дадена зона, толкова по-дълбоко е изгарянето”, обяснява д-р Иван Пашов – лекар в Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на най-голямата спешна болница у нас.

И така, след като установяват дълбочината на изгарянето, лекарите преценяват дали се налага операция. 

„Това, което установихме, че детето няма нужда от операция. Има зони, които са по-дълбоки, но ръката ще заздравее и детето ще се оправи! Малък герой!”, разказва д-р Пашов.

„Досега диагностиката на дълбочината на изгарянето ставаше единствено на базата на биологичен тест или на оценката на двама пластични хирурзи, докато това изисква време и забавяне в определянето пътя на малкия пациент - дали да мине раната с превръзки или в операционната“, пояснява проф. Мая Аргирова – началник Клиника по изгаряне и пластична хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”:

За три месеца, откакто медиците работят с образния лазерен доплер в „Клиниката по изгаряне и пластична хирургия“, на поне 20 деца не се наложило да легнат на операционната маса.

„Спестява много грижи от страна на персонала и много притеснения от страна на родителите. Най-вече заради необходимостта от обезболяване. Много от тях отказват хоспитализация, именно защото се притесняват от общата анестезия. В рамките на 1 секунда апаратът прави до 48 кадъра, като по този начин движенията на детето не компрометират резултата. Така че изследването с апарата в повечето случаи не налага използването на обща анестезия….”

Лекарите от най-голямата спешна болница у нас се надяват, че „Българската Коледа” ще продължи да помага. За да са здрави и спокойни малките им пациенти.