Представителят на Уницеф в България разказва за работата си, подчинена на мисията за по-добро бъдеще на децата на България и света

В рубриката си „Тук и сега“ за „Събуди се“, Деси Банова-Плевнелиева ни среща с председателя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. Какво е да вижда трагедията в детските очи, как преминава през това толкова години и къде уязвимите деца в България могат да получат подкрепа, следват отговорите в интервюто.

Кристина Доротея де Бройн е родена в Нидерландия и в началото на кариерата си работи за Министерството на външните работи на Нидерландия като политически съветник в отдела за Правата на човека, укрепването на мира и хуманитарната помощ. Впоследствие се присъединява към UNICEF като международен държавен служител и е част от организацията от 20 години. Работила е в Сенегал, Етиопия, Шри Ланка, Хаити и Кот д’Ивоар, както и в централата на организацията в Ню Йорк. От юни 2021 г. тя е представител на УНИЦЕФ в България. Преди да поеме поста в България е работила като зам-директор на офиса на УНИЦЕФ за връзки с институциите на Европейския съюз в Брюксел. Говори 4 езика, омъжена е, с две деца.

„Всичко започна когато бях на 10-12 години и обикалях домовете като доброволец с пощенски марки и картички в Нидерландия. Служител на УНИЦЕФ бе дошъл в училище и разказа за работата, с която се занимават за децата в Африка. Почувствах, че трябва да съм част от това. Години по-късно видях свободна позиция в рамките на организацията. Усетих, че сърцето ми сякаш подскочи и почувствах, че е съдба“, разказва за включването си в организацията Кристина.

За резултатите от благотворителния сезон на „Като две капки вода за всяко дете“, подкрепен от NOVA телевизия

„Имахме три прекрасни телевизионни предавания с NOVA телевизия. Вярвам, че беше прекрасно да се види как всички се обединиха около каузата за всяко дете. Видяхме редица звезди, деца, партньори, обединени за каузите за децата. Резултатите са впечатляващи и вярвам, че беше страхотно. Специално благодаря на NOVA телевизия за тези три успешни вечери“, обобщава председателят на Уницеф в България.

Кристина да Бройн и Деси Банова-Плевнелиева посещават детския център за застъпничество и подкрепа „Зона закрила“. В него се посещават различни мултидисциплинарни екипи, адвокати, социални работници, психолози и те могат да окажат подкрепа на деца, застрашени от насилие. „Зона закрила“ е безопасно място, където майки с деца, жертви на насилие могат да се чувстват в безопасност и да получат подкрепа. Насилието е голям проблем в България. Проучване на организацията показва, че всяко второ дете е ставало свидетел на някакъв вид насилие. В центъра разполагат и със синя стая, в която децата се чувстват в безопасност. Децата жертви на насилие трябва да бъдат изслушани от различни хора – полиция, прокурори, съдии… Имат възможност да не повтарят случилото се седем пъти, а да бъдат изслушани от всички наведнъж. В „Зона Закрила“ има и кризисен център, отворен 24/7 и хората могат да се свържат чрез гореща линия.

За каузата за децата на Украйна

„След броени дни ще се отбележи година от началото на войната в Украйна. Това са 365 дни, в които децата са загубили детските си мечти, лишени от възможност да отпразнуват рожден ден. В България Уницеф работи в тясно сътрудничество с Правителството, но и с организации от гражданското общество. Предоставяме подкрепа и закрила за деца, избягали от Украйна. За съжаление 5 милиона деца в Украйна са напуснали училище и са загубили от образованието си. В България успяхме да предоставим достъп до образование на тези деца чрез 16 образователни центъра и така успяхме да стигнем до 5000 деца – бежанци от Украйна. Заедно с Върховния комисариат на ООН за бежанците успяхме да отворим 6 сини точки по границите на различни места в България. Това са центрове, в които семейства могат да получат правна помощ, психо-социална подкрепа, подкрепа за душевно здраве. Помогнали сме на над 60 000 семейства, чрез тези сини точки. Ключовото послание е, че децата се нуждаят от мир“, разказва за работата си в България Кристина де Бройн.

„Вярвам, е всички трябва да сме единни когато говорим за каузите на УНИЦЕФ. Каузата е възможна, когато се обединим. Правителства, местни общини, частни организации и такива в академичната сфера – трябва всички да сме единни за каузата на децата. Затова станете благодетел с редовни дарения от 5 лв. към Уницеф, като изпратите sms с цифра 5 на 1021 или помогнете онлайн на dari.unicef.bg . Трябва винаги да поглеждаме към най-уязвимите в едно общество“, призовава госпожа де Бройн.

„Имаме различни методи за справяне с някои от изключително трудните ситуации. Например ако се отзовете веднага след цунами, виждате толкова много предизвикателства, травма и много деца, които са загубили живота си. Често използвам медитации и йога от дълги години. Това ми помага да спя по-добре и да преодолявам някои от предизвикателните ситуации. Но мисля, че трябва да подчертая, че трябва да се свържеш с хората, които срещаш и децата. Често несломимостта им и малка надежда, която децата имат и показват, ми дава надежда, смелост и упоритост да продължа това, с което се занимавам като организация“, разказва как успява да се справи с тъгата, на която често е свидетел.

Кои са ценностите, които иска да предаде на децата си?

„Наследила съм здрави ценности от родителите си и искам да предам някои от тях и на децата си. Особено свързани с борбата за справедливост и подкрепа на най-уязвимите, за групите, които нямат глас. Децата не винаги имат глас и вярвам, че тук е ролята на УНИЦЕФ, които трябва да помогнат да се чува по-силно гласа на децата. За моите деца - борбата за справедливост, трудолюбие, честност, почтеност, както и това, че трябва да си издръжлив. Животът не винаги е цветя и рози. В трудните моменти е важно как ще излезеш от тях и с каква поука.“

Кристина признава, че се е влюбила в крепките традиции на България. Харесва празника на славянската писменост и също така 1 март с отбелязването на Баба Марта. Обича да посещава горите, планините и харесва много Рилския манастир, седемте Рилски езера.

Специалното издание „Като две капки вода за всяко дете“ се реализира съвместно с УНИЦЕФ България и има за цел да подкрепи три каузи, свързани с децата в страната. С всеки глас зрителите даряват надежда на хиляди деца и техните семейства, както в България, така и в Турция и Сирия.

Всеки българин, който желае да помогне на нуждаещите се, може да помогне със смс с цифра 5 и буквата на дуета на 1021 с текст UNICEF или на dari.unicef.bg