Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Над 1300 километра само по суша – това е новата отбранителна линия в Европа. От 4 април Финландия вече е член на НАТО, а така границата на Алианса с Руската федерация буквално е удвоена. Руските власти твърдят, че промяната крие риск сегашният военен конфликт да се разшири. Тази събота в „Темата на NOVA” журналистът Мартин Георгиев и операторът Росен Илиев тръгват към Суоми, както самите финландци наричат страната си.

Оказва се, че войната в Украйна буквално за дни обръща нагласата на местните за военен неутралитет и 80% от жителите на Финландия вече искат членство в НАТО. С близо 3 милиарда евро за отбрана и собствен военнопромишлен комплекс, северната страна си припомня уроците от 1939 година, когато е нападната от Съветския съюз и по чудо успява да се спаси от окупация, но се разделя с част от териториите си.

Екипът на NOVA се включва във военно учение и поема към пограничните райони, за да провери как финландците приемат бегълците от Русия и назрява ли нов конфликт в региона. Истории от зоната, където нова защитна ограда вече пресича Европа.

Гледайте „Новата червена линия“ в „Темата на NOVA“ на 27 май, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.