Изложбата от 40 рисунки е на деца, лишени от родителска грижа

Галерия Vivacom Art Hall откри благотворителна изложба на деца от два центъра за настаняване от семеен тип. Младите творци пресъздават емоциите си в пъстри, многоцветни картини. В изложбата са включени над 40 рисунки на талантливи деца. Повече за събитието разказва репортерът на NOVA News за предаването "Твоят ден".

„Работим в тази посока още от миналата година. Не защото трябва да подкрепим някаква кауза, а защото сме дълбоко убедени, че те имат нужда от нас. Имат нужда да бъдат подкрепени в своето творчество, живот и игри. Бяхме до тях на най-топлия празник Коледа и празнувахме заедно. Купуваме техните картини и украсяваме с тях банката. Те ни носят настроение и създават весел полъх в ежедневието. Ние искаме дълбоко от сърцето си да участваме и да ги подкрепим. Искам да им пожелая щастие и да виждаме в очите им това, което виждаме в очите на всички деца, които играя свободно и нямат проблеми в ежедневието. Те могат да се отдадат на творчески инициативи и да учат свободно“, сподели Мая Станчева, изпълнителен директор на Инвест Банк за предаването „Твоят ден“ по NOVA News.

Младите художници са от центрове за настаняване „Паисий Хилендарски“ и „Софроний Врачански“, които се намират на територията на Столична община.

„Това е част от проект, който работи от година и половина Първо се осъществи с подкрепата на госпожа Атанасова, зам-кмет по социални дейности на София. Създадохме арт ателие и това ни е поредната трета изложба. Да покажем таланта на нашите деца, на това място, е уникална възможност. Работим в сферата на различни изкуства. Това зад нас са театър на сенките, създадени и заснети от децата. Да имаме възможността нашите деца да развиват талантите си и да бъдат показвани на хората, е най-хубавото нещо, което можем да си пожелаем. Голяма част от средствата ще отидат директно при авторите. Те са деца в неравностойно положение. Малка част от сумата ще отиде за поддържка и материали“, коментира Калин Петков, директор на център за настаняване от семеен тип.

„От 3 години съм на това място и заварих страхотни деца. Обратно на това, което казват, че деца, които растат в центрове и различни институции, са различни, не е така. Дацата ни са страхотни и са като всички останали деца. Помагаме им да осъществят мечтите си“, допълва Петков.

Децата рисуват картините с помощта на арт терапевт.

„Целият процес на рисуване беше много експресивен и истината е, че не беше толкова важна самата визуализация, колкото чувството и усещането, през което преминават през процеса на работата“, разкрива Диана Драйчева, преподавател в Националната гимназия по приложни изкуства, която помага на децата да рисуват картините си.