Водещата разказа какво да очакват зрителите в новите епизоди на предаването

В авторския формат, който представя вдъхновяващи истории за решението да се загърби напрегнатият градски живот и да се намери нов път към щастието, предстоят нови и още по-интересни истории.

„Намерихме страхотни истории, които ще бъдат част от новите предавания на „Да хванеш гората“ през септември. Снимахме близо до морето. Първите са от района на Варна – в едни прекрасни български села. Снимали сме една много интересна двойка – пазителите на най-старите сортове домати. За тях е кауза да събират от баби и дядовци от цяла България – старите сортове, които постепенно изчезват. Имат банка със семена от 180 вида. Това, което правят, е супер вдъхновяващо. Важно е да умееш да променяш средата около себе си. Героите в нашите истории правят много за селата, в които се намират – дават им нов живот. А това е много приятно“, споделя Галя Щърбева.

Водещата признава, че в началото й е било трудно да открива героите, които снима в историите. Понастоящем те самите насочват екипа на предването към други хора като тях.

"Те са си като общност и комуникират помежду си. Така, от уста на уста се случват нещата – разликата е, че сега вместо аз да ги търся, те ме търсят. Имаме добре разработена Facebook страница, където феновете на предаването ми пишат да снимам конкретни хора", допълва тя.

Галя Щърбева е категорична, че всяка история е любопитна, но за нея най-интересно е какво е довело героите в историите й до мястото, на което се намират.

"Важно е коя е точката на пречупване, когато са взели решението за промяна. Обикновено от много интересни добре заплатени професии, дори на високи позиции – те взимат решение за тотално различен начин на живот. И правят завой на 180 градуса. Общото между всички тях е осъзнаването, че в големия град следваш едни правила, които малко или много те ограничават в собствените ти избори. Така несъзнателно работиш по един модел и в един момент се чувстваш като малка брънка в една голяма машина, която общо взето само взима от теб и много малко ти дава", пояснява тя.

Гледайте документалната поредица "Да хванеш гората" всяка неделя от 16.00 ч. по NOVA.

Епизодите на предаването може да гледате и на play.nova.bg