Събраните средства от състезанието отиват за стипендии на талантливи студенти

През уикенда край Банско Американският университет в България организира благотворителен голф турнир за любители. Събитието събра приятели на университета. Събраните средства ще бъдат изразходвани за стипендии на талантливи студенти.

Голф турнирът край Банско се проведе за седма поредна година.

„Това е необикновен и много важен турнир за университета ни и както каза един от нашите възпитаници - всеки харесва да играе голф, всеки обича състезателния характер, но това всъщност е различен, скъпоценен голф турнир. И е ценен, точно защото част от целта е да подпомогне набирането на средства за стипендии за нуждаещи се студенти и това е наистина важната ни цел. Искаме да сме сигурни, че образованието в Американския университет е достъпно за най-добрите и най-умните не само в България, но и на Балканите, в Европа, и в целия свят. Всички тук правят нещо наистина важно, за да подкрепят университета, така че ние сме благодарни и наистина се гордеем с тях”, заяви д-р Марги Енсин, президент на Американски университет в България.

Със събраните от турнира средства ще бъдат поощрени млади хора със забележителни таланти.

„Това е една прекрасна кауза, в крайна сметка образованието е началото на бъдещето и младите хора имат нужда от шанс и затова ние решихме, че това е възможно най-добрият турнир, който можехме да подкрепим през годината. Също така е много важно да покажем на света, че ние може да развиваме и спорт и образование, съответно и двете в комбинация”, каза Никола Петров, участник и представител на спонсор на турнира.

„Даваме по този начин възможност за набиране на средства, които се използват за стипендии на даровити студенти. Турнирът е по-приятелски формат, който дават възможност на студенти и представители на бизнеса да прекарат един ден в приятна атмосфера, да се запознаят, има нови студенти, които все още не играят голф, за тях след малко започват занимания с колегите на тренировъчното игрище, използваме го като възможност да дадем шанс на част от студентите да се запознаят с играта, а тези които вече играят, да могат да прекарат един приятен ден на игрището”, заяви Андрей Глушков, мениджър голф дейности.

В турнира участие взе и един от най-талантливите ни голф състезатели Соломон Канети.

„Смятам, че е прекрасно че има турнири като този, особено защото този турнир е създаден, за да помага на студентите на Американския университет, точно като финансира тяхното образование. Има много хора с възможности, които играят голф, отделно от това голфът е една изключително спокойна игра, една изключително стратегическа игра, в която се ползва много ум. Аз обичам да казвам, че е като физически шах, така че да, мисля, че доста се връзва спортът с идеята на ивента”, каза Соломон Канети, голф състезател.

Освен благотворителната цел, събитието е и формат за създаване и укрепване на контакти между университета от една страна, и държавната администрация и частния бизнес от друга, в неформална среда и приятелска атмосфера.