На 18 март – рожденият ден на Катя, с концерт в Зала 1 на НДК стартира турнето на дует „Ритон“

Пред Лора Крумова Катя Михайлова и Здравко Желязков разказват за историята на голямата им любов, за страстта към виниловите плочи и за предстоящото грандиозно турне, което са подготвили за своите почитатели.

Двамата oткриват любовта когато той е на 22, а тя на 17 г. От 47 години са на сцената. Дует „Ритон“ започва съществуването си през 1975 г. когато следват. И двамата са възпитаници на Естрадния отдел в Държавната консерватория, която завършват през 1977 г. 

„Тръгнала съм две години по-рано на училище, но по средата на учебната година майка ми искаше да ме спира, но аз дадох зор. Първоначално мама не харесваше Здравко, за разлика от баща ми. Два месеца бяхме само приятели и след това станахме гаджета", разказва Катя. 

„Аз бях на бригада 15 дни преди да започнем реалното учене. На втория ден, когато имахме солфеж, се отвори вратата, казаха, че е новата колежка. Тя не се появяваше на бригади, защото беше класирана на първо място. Всички бяхме ядосани, мислехме, че е връзкарка. Като я видях се впечатлих, но бях и ядосан. Тя свиреше прекрасно на пиано и ни акомпанираше. После излязохме под наем, когато техните родители ни казаха да се оженим, а едно семейство трябва да живее отделно", спомня си Здравко. 

„2025 година правим 50 години откакто се познаваме. Имаме чувството, че времето отлетя за миг. Изминали сме дълъг път, в който сме се срещали с много хора, работили сме заедно през цялото време. Имали сме и по-бедни години, живели сме под наем в продължение на 13 години. Имали сме години, в които ни се е налагало да работим в сферата на търговията – имахме магазини за кукли „Барби“ и козметика. Спечеленото от този бизнес инвестирахме в музиката си – в два албума, единият от които „Джалма“. Отне ни три години, за да го популяризираме. Гордеехме се с това, че успяхме да си самофинансираме албумите. Във времената на „Балкантон“ издадохме 4 черни плочи. През 2012-а година, когато направихме албума „Пътят на твоето сърце“, наша приятелка ни подсказа, че в Италия правят цветни винилови плочи, което още повече възбуди интереса ни. Така издадохме този албум в червен цвят, а следващите в жълт, бял… Последният ни албум „Счупеното носи щастие“ ще излезе на диск, винилова плоча и флашка."

Дует „Ритон“ стартира турнето си с грандиозен концерт в Зала 1 на НДК на 18 март от 20.00 ч. След концерта предстои и турнето на дует „Ритон“, което ще мине през градовете Сливен, Козлодуй, Пловдив, Шумен, Плевен, Варна, Бургас, Русе. Почитателите им могат да се запознаят с пълната програма на турнето в социалните мрежи.

NOVA e медиен партньор на събитието.