Вече трета година телекомът дарява активно средства за българските олимпийци

Общата сума, дарена до този момент, възлиза на 140 хиляди лева. Тези средства ще бъдат използвани за подготовка и участие на младите български олимпийци от осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади.

Само за 2023 година родните олимпийци по природни науки са спечелили общо 90 медала, като половината от тях са от най-престижните международни олимпиади.

„Буквално това са ни най-добрите ученици по природни науки, които се събират на едно място, и разменят опит подготвят се много, но остават и създават големи приятелства“, пояснява Вълкан Горанов от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

„Целите са една фокусирана и добра подготовка за отбора, натрупване на теоретична база, много решаване на задачи и се надяваме на най-добро представяне на отбора на олимпиадата“, каза Йоан Саламбашев, ръководител на отбора по изкуствен интелект.

Талантливите български ученици традиционно са едни от най-добрите в целия свят и представят гордо България на международни състезания и олимпиади.

Vivacom дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

„Сега съм първа година студент в Кеймбридж, завърших първата си година и освен още учене, плановете ми нататък са да се занимавам с биология и това което ми е интересно. Олимпиадата е едно много хубаво преживяване където човек после създава контакти и с тези хора, можем след това да бъдем колеги или да открием нещо заедно или да работим заедно“, споделя Петър Жотев.

„Развиха в мен много дисциплина, много отговорност и много хъс за различни неща за живота и много приятелства. Развиват се приятелства които остават дълго във времето“, категоричен е каза Йоан Саламбашев, ръководител на отбора по изкуствен интелект.

„Докато другите хора имат лятна ваканция, ние всеки ден ходим в биологическия факултет, правим опити и слушаме лекции, за да се подготвим за олимпиадата. Една от големите ползи на олимпиадата, освен медалите, са хората, с които човек се запознава и това, което остава за цял живот”, сподели Петър Жотев, който вече е „пенсиониран” олимпийски шампион по биология, приет да учи в Кеймбридж.

„Дължим своите успехи на нашите учители. Благодарение на тях, открих красотата на една наука. За мен информатиката беше красива, защото всяка една буква в моя код, знаех, че съм я написал аз, че е мое творение, че имам способността да създавам, да творя”, разказа Борис Михов, олимпийски шампион по информатика.

Оказва се, че науката не създава само приятелства, а и разпалва любовта.

„Един ден излязохме да си говорим за химия. Впоследствие той ме мотивира да се занимавам с по-грандиозни цели, като това да се класирам за отбора“, споделя Виктория Иванова от отбора по биология.

„На мен тя ми действаше като мотивация, понеже виждах колко се труди и двамата заедно се бутахме напред“, допълва Крум Александров от отбора по химия.