„Трябва да сме добри хора. Не мисля, че е толкова трудно. Изисква се постоянство и малко усилие“, убедена е водещата на Новините на NOVA

Лилия Мустакова, която зрителите познават като водещ на Новините на NOVA, гостува в сутрешния блок на БГ радио „Стартер“, където разказа повече за работата си на новинар и предизвикателствата, пред които се изправя. За нея денят винаги започва рано и обича да се шегува, че не използва фразата „Добър вечер“, замества я с „Добро утро“. Водещата е от лекарско семейство и въпреки опитите на близките й да я насочат към хуманната професия, тя избира друг път на професионално развитие.

Следейки непрекъснато новинарския поток, как изглежда България и светът през твоите очи?

Светът и България са изключително динамични. В новините потокът е непрекъснат. За съжаление, през последните години новините не винаги са добри и често получаваме информация за войните, които се случват и за различни лоши събития. Но винаги присъстват и позитивните успехи, като тези на български спортисти или деца на олимпиади. Радваме се, че можем да съобщаваме и добри новини. Но няма лоша или добра новина. Новините са такива, каквито са. Човек трябва да знае какво се случва в страната ни и в света около него.

Работеща или добра държава избираш?

А не може ли и двете? Добрата държава, за да е добра, трябва и да работи за своя народ. И двете твърдения не са взаимоизключващи се, но добрата според мен означава, че се грижи за своите граждани. В крайна сметка една от главните роли на държавата е да поддържа едно добро образовано и работещо общество.

Има ли нещо, което да трябва да направиш на всяка цена?

Трябва да сме добри хора. Не мисля, че е толкова трудно. Изразът „на всяка цена“ слага една крайност и е плашещ. Да си добър човек не изисква крайност у хората, а постоянство и малко усилие да не направиш деня на някой друг лош.

Цялото интервю с Лилия Мустакова можете да чуете в част I и част II.