За първи път българска медия е отличена в категорията „Новини и актуални предавания“

За първи път в историята на престижните награди Emmy® българска медия е номинирана в категорията „Новини и актуални предавания“. Международната академия за телевизионни изкуства и науки отличи отразяването на разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева и оператора Таси Асенов на най-голямата трагедия с бежанци в България, която се случи край Локорско. Доказателство за успеха на NOVA са останалите номинации в тази категория на BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News и UVDA, които идват от още пет държави – Великобритания, Бразилия, Индия, Израел и Катар.

Фотография: NOVA/Красена Ангелова                                             Мариета Николаева         

На 17 януари миналата година край Локорско бяха открити 18 мъртви мигранти – деца и мъже, които се задушават в специално изградени тайници, докато се опитват да преминат нелегално през страната ни. Превозното средство е облицовано и херметизирано като метална кутия – без кислород и светлина. В продължение на 7 мъчителни часа. Някои от тях оцеляват случайно, тъй като след техническа повреда в камиона, шофьорът изоставя превозното средство и бяга. Оцелелите, които са между живота и смъртта, пълзейки и с последни усилия търсят помощ. Шестима от оцелелите застанаха ексклузивно пред журналиста Мариета Николаева и камерата на Таси Асенов и разказаха покъртителната история за ужаса на смъртоносното пътуване, за трафика на мигранти и за безпомощното усещане приятели да издъхват в ръцете ти. Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Казват, че от влизането си през границата до София камионът преминава четири полицейски проверки. За трагичния  инцидент са арестувани шестима българи, организирали нелегалния превоз и взели солидни суми за това. Сред тях е и бивш граничен полицай.

                                                                                                                             Таси Асенов

„Номинацията за наградата Emmy® e забележително постижение за NOVA и България. За нас е огромна чест, че именно NOVA e първата българска медия отличена от Международната академия за телевизионните изкуства и науки в тази категория с толкова сериозна конкуренция. Моите поздравления са за Мариета и Таси. Тяхната прецизна журналистическа работа ги нарежда до най-опитните журналисти от целия свят. Признанието е още по-ценно, защото идва в годината, в която NOVA отбелязва 30-ия си юбилей и потвърждава резултата от стремежа ни да предлагаме качествена телевизионна журналистика“, коментира Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.

"В свят, разтърсван от все повече безредици и конфликти, значението на надеждната телевизионна журналистика е по-важно от всякога. Приветстваме журналистите от цял свят, които всеки ден рискуват безопасността си, а понякога за съжаление и живота си, за да поставят важни човешки и политически въпроси на преден план" - заяви Брус Л. Пейзнър, президент и главен изпълнителен директор на Международната академия за телевизионно изкуство и наука.

Освен трагедията край Локорско, за наградата Emmy® в категория "Новини и актуални предавания" са номинирани истории, посветени на конфликта между Израел и Хамас, схема за бонус заплащане в градския съвет на Рио де Жанейро, разследване за клането на 7 октомври, при което повече от 1200 души в Израел бяха убити от терористите на „Хамас“, репортаж под прикритие за тайна болница по време на гражданската война в Мианмар, смъртоносна измама с приложение за кредити в Индия и историята на брат и сестра, държани в плен от „Хамас“.

Международните носители на наградите за „Новини и актуални предавания“ на Emmy® ще бъдат отличени заедно с американските си колеги по време на официална церемония в Ню Йорк на 25 септември тази година.

Информация за NOVA

NOVA е водещият политематичен телевизионен канал в България, отличаващ се с иновативните си програми и с въвеждането на много международни телевизионни формати у нас Подкрепата на българските филми и сериали се превърна в запазена марка на медията. NOVA предлага висококачествени актуални предавания, а новинарските й емисии са сред водещите източници на информация, според годишните доклади на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс. Зад посланието “Довери се на опита” стоят утвърдени журналисти с мисията да информират обективно. Медията има споразумения за сътрудничество с Американската агенция за глобални медии, CNN и DW. NOVA e в портфолиото на една от най-големите мултиплатформени и технологични компании в България Нова Броудкастинг Груп, част от United Media, член на водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа United Group.

Информация за Международната академия за телевизионни изкуства и науки

Международната академия за телевизионно изкуство и наука отличава постиженията в областта на телевизията, създадена извън САЩ, с престижната награда Emmy® на галавечерята за международните награди Emmy®, която се провежда в Ню Йорк всяка година през ноември. Понастоящем тя отличава програми в различни области, включително Комедия, Документални филми, Драма, Детски филми, Новини, Развлекателни програми без сценарии, Спектакли и късометражни филми, и също така връчва две специални награди – наградата на Международната дирекция на Emmy® и наградите на основателите.

Освен дейността си по присъждане на награди, Международната академия е организация, базирана на членство, съставена от водещи медийни и развлекателни фигури от над 60 държави от всички телевизионни сектори, за които организира редица бизнес събития на високо ниво, контакти и социални събития по целия свят и онлайн. За повече информация посетете iemmys.tv.