Интересът се насочва към по-непопулярни до момента държави

Все повече български студенти избират чуждестранни университети за своето образование. По последни данни за над 70% от студентите е по-важно придобитото образование в чужбина да е стойностно и да дава възможности за реализация, а не просто за опознаване на нова култура и практикуване на чужд език. През последните десет години предпочитанията на младежите се промениха драстично, а за най-новото като възможности и интереси разказва Бистра Илиева – консултант по образование в чужбина.

„Живеем в ново време, в нов век, в който трябва да бъдем по-технологични и отворени за нови възможности. Образованието е това, което сега гради младите специалисти за бъдещето. Това даваме и на нашите изложения, които ще проведем в събота в „Интерпред“. И разбира се, в страната – в Бургас, във Варна, Плевен. Младите хора трябва да знаят кои са актуалните специалности и ние започваме оттам. Важно е какво искат да учат, за да подберем подходящите университети според нивото им на знания и инвестицията, която трябва да направят. Така че на изложенията ни „Уча в чужбина“ правим точно това“.

"Децата, които са в 9-ти, 10-ти клас е важно да бъдат кариерно ориентирани, особено по новата образователна система, когато в 10-ти клас трябва да изберат допълнителните си модули, по които ще учат. Ако в 10-ти клас направиш един кариерен тест, след това по-лесно ще избереш кои са добавящите предмети, които трябва да вземеш. Един млад човек трябва да знае, че ако иска да отиде в топ университет, е важно и в какво училище учи. Защото, за съжаление, професионалните гимназии лимитират с хорариуми децата. И трябва да бъдеш в училище, което да ти даде шанса според специалността, в която искаш да бъдеш. Всички европейски държави имат програми на английски език. Особено много изложението ще помогне на децата, които са в 12-ти клас. Там има повече условия и крайни срокове. Ще им помогнем за всичко онова, което ги прави конкурентни кандидат-студенти. Най-важното е да разберем, че живеем в конкурентен свят. Хубавото е, че нашите млади хора избират стойностното образование. В момента Нидерландия е най-търсена по отношение на английските програми. Но трябва да се знае, че в една държава, в която има много конкуренция, има и много наплив. Тогава цените на живота се вдигат. И стойността на пребиваването е много по-скъпа в сравнение с друга държава. Ако работят с консултанти като нас, ще имат сравнителен анализ предварително. Така ще имат гаранционни университети в други държави. Нова дестинация, която се отвори е Испания, която е много хитова в момента. Има добри и много рейтингови университети. Ще я представим на изложението, както и Италия с нейните стойностни университети. Форумът се провежда безплатно, а младите хора могат да се регистрират на darbi.eu директно. Напоследък доста се търсят компютърните науки, но всеки млад човек трябва да знае, че математиката е на първо място. Както и физиката. Международни отношения и психология са много търсени, а също така и Икономика и Маркетинг."

Изложението ще се състои на 21 септември  в Интерпред от 11.00 ч. до 17.00 ч., на 28 в Бургас в хотел „България“, на 29 във Варна в хотел „Черно море“, а на 5 октомври в Плевен.

NOVA е медиен партньор на събитието.