Шеф готвачът разказва повече за кулинарното риалити "Черешката на тортата", за новия сезон на „Кошмари в кухнята“ и за сбъдната си мечта – книгата „Черешките от Черешката на тортата“

Според шеф готвача нищо не сплотява така хората, както храната. Собственикът на два успешни ресторанта, издал две кулинарни книги е в студиото на „На кафе“, където разказва за предстоящия сезон на „Кошмари в кухнята“ и за премиерата на книгата „Черешките от Черешката на тортата“. В книгата са включени 105 рецепти от 36 български звезди, които са участвали в предаването „Черешката на тортата“. За момента книгата е том 1, за да има възможност в следваща книга да бъдат включени още вдъхновяващи рецепти, от участници, които готвят и впечатляват топ готвача.

„Книгата е моя мечта и събирам в нея всички популярни хора, които са ме впечатлили. Издаването й е продиктувано от фенове на Черешката, които искат да разберат рецептите и да ги имат написани. Горд съм с този продукт и книгата е едно прекрасно четиво. Подбрал съм рецепти, които ми харесват на мен. Това са хора, които са направили едно незабравимо изживяване в кухнята. Храната е събирателен елемент – първо се събираме на маса, споделяме си и имаме едно добро изживяване. Също така съм описал как снимаме „Черешката на тортата“,  с какъв екип работя и давам съвети как да спечелиш в предаването. Също така като добавена стойност обяснявам как да си добър домакин и гостът да бъде нагостен по най-добрия начин“, споделя пред Гала Иван Манчев.

„Кошмари в кухнята“ с шеф Иван Манчев се завръщат в ефира на NOVA

В книгата всеки от звездите – участници в „Черешката на тортата“ е представен с визитка. Има кратко интервю как се е почувствал в предаването и са дадени рецептите, които е сготвил. Целта е читателите да опознаят участника чрез храната.

Предаването „Черешката на тортата“ се излъчва в ефира на NOVA 14 години и когато в началото са поканили шеф Манчев да коментира звезди в кухнята, се е затруднявал. Подходил е с достойнство и респект към всички тях. В началото съвсем естествено се е притеснявал да коментира хора, който са далеч от кулинарията, но са доказани професионалисти в други области. Признава, че коментира основно храната и цялостното изживяване на вечерята.

„Много съм се забавлявал и критикувал. Понякога съм бил доста остър, но също така винаги съм взискателен“, признава водещият.

Шеф Манчев със съвети за това как да откриете силните си страни

„Храната е необятно пространство и всяко едно нещо, може да се съчетае с друго. От рецепти, които съм се впечатлявал, съм ги готвел в мой прочит и понякога подобрявал. Например впечатлявал съм се от "картофеното пюре на мама" на Мирослав Ненков. В „Черешката на тортата“ за 17 години съм гледал над 700 пъти авокадо във всякакви варианти. Хората го мислят за полезно на мазнини и започват да го готвят, но дали има вкус? Никакъв! Няма ли патладжани, домати… Кулинарията е много интересна сфера. Продуктът е важен и той се превръща в герой, тоест ако използваме телешки стек, не е необходимо да му слагаме множество подправки, защото убиваме основния продукт“, разяснява мнението си той.

Кулинарното предаване „Черешката на тортата“ е истински феномен, тъй като е най-гледаното предаване в българския ефир през последните 13 години и предстои 14 сезон. Второто е „Кошмари в кухнята“. Условието звезда да бъде включена в книгата му, е участието й в „Черешката на тортата“. В книгата има множество интервюта, с различни гледни точки за храната и впечатленията на звездите от кулинарното риалити. Книгата ще може да бъде открита от феновете на шеф готвача от 4 ноември 2024 година.

Шеф Манчев разказва, че майка му е била страхотен кулинар и рецептите й за бухти, сарми с кисело зеле и пълнен далак, не ги променя и изпълнява стриктно. Според него храната е геном и ние се закърмяме с нея и се развиваме през нея.

„Започваме да снимаме „Кошмари в кухнята“ от ноември. Все още се записват участници и през март месец ще започне да се излъчва новия сезон. Много сме ентусиазирани и ще покажем нови неща. Предаването е феномен, тъй като дава прочита на бизнеса и гледната му точка, когато през храната можеш да стигнеш до кошмар. Не само мръсната кухня е кошмар, но и отношенията между хората. Винаги кошмарът е свързан с комуникацията между хората. Когато не познаваш бизнеса, не си се занимавал с него и не се доверяваш на експерти и капацитети, винаги стигаш до тук – „Кошмари в кухнята“. Дори и да имаш финансови възможности, доверявай се на доказани хора, които да могат да ти помогнат. Трябва да имаш висок критерий, който да се надгражда“, разкрива готвачът.

Още конкретни рецепти, включени в книгата „Черешките от Черешката на тортата“, която излиза на 4 ноември 2024 година, и интересни истории със звездни участници, гледайте във видеото.

Повече информация можете да откриете на сайта на предаването, както и на официалната му Facebook страница.

Още интересна информация за „Черешката на тортата“ може да откриете във Facebook страницата на предаването. Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY след излъчването им в ефир.

Редактор: Райна Аврамова