Министър Ангелкова връчи приза за победителя в конкурса община Костенец, подгласници са Ардино, Баните, Самоков (дестинация Белчин) и Сапарева баня

На церемония с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова бяха наградени 5 нови български ЕДЕН дестинации по проекта на Европейската комисия „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam”. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014–2020 г.) COSME. Община победител в конкурса стана Костенец с подгласници общините Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино.

Един от първите проекти, по които кандидатствахме пред Европейската комисия след създаването на министерството, бе за ЕДЕН дестинации. Предните издания на конкурса бяха за културно-историческото наследство. За първи път печелим проект за популяризиране на балнео и СПА услугите, което съвпада с целите ни за разширяване крилата на сезоните, заяви министър Ангелкова. Общините финалисти участват активно и в 7-те балнео и СПА дестинации, които институцията създаде.

За нас конкурсът е обща марка за просперитет в туризма, доказателство, че се движим в правилната посока - да станем още по-привлекателно място за туристите, посочи кметът на общината победител Костенец  Йордан Ангелов.

Плакети получиха също ръководители на общините подгласници – кметът на Сапарева баня Калин Гелев, кметът на Ардино Изет Шабан, кметът на Баните Милен Белчев и зам.-кметът на Самоков Люба Кленова. Главният секретар на министерството Красимира Нечева връчи отличията за Сапарева баня и Ардино.    

ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence („Най-добри европейски дестинации“). Целта е да се промотират нововъзникващи и все още малко познати територии, които са разработили специфични услуги на база местни природни ресурси и инфраструктура за тези услуги. Проектът привлича вниманието към многообразието и сродните характеристики на европейските дестинации, които се включват в обща мрежа. Създава се платформа за обмен на добри практики с фокус върху социалната, културната и екологичната устойчивост.

Оценяването на дестинациите протече в два етапа - по документи и след посещения на място от екипа на проекта. Успоредно беше извършено фотозаснемане, за да се подготвят брошури за дестинациите на български и английски език.

Отличените общини си приличат по богатствата от минерална вода, здравословен климат, красива природа и културно-историческо наследство. В Костенец, Баните и Сапарева баня работят специализирани болници за рехабилитация с дълги традиции. Същевременно всяка от 5-те общини предлага на туристите по нещо уникално като история и артефакти.

В община Костенец има три целогодишни курорта - Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани, първият - с 9 лечебни извора. Сред забележителностите са крепостта „Стенос” при прохода „Траянови врата”, Костенският водопад, много екопътеки, трасета за скално катерене и пр.

Ардино впечатлява с меандрите по Арда. В местността „Белите брези“ въздухът лекува респираторни заболявания. „Дяволският мост” е шедьовър на средновековното строителство. Много туристи посещават и древните светилища Орлови скали и Адата, крепостите Асара и Боровица, пещерата „Хладилника” и др.

В община Баните освен процедури за водолечение са търсени многобройните туристически пътеки и екомаршрути. Наблизо е ловно стопанство „Кормисош”. Известни са праисторическото селище Давудьово, тракийските оброчища, Римският мост и др.

Край Белчин също са открити останки от римски бани. Изворите „Белчин бани” и „Белчин-Верила” са сред най-предпочитаните. В местността „Св. Спас” са намерени руини от тракийско светилище и римския кастел „Герме”, които хората нарекли Цари Мали град - днес известен музеен комплекс.

Емблемата на Сапарева баня е гейзерът с температура 103°С - единствен у нас и на континентална Европа. Туристите идват тук заради уникалната природа на Рила, красотата на връх Кабул и Седемте рилски езера, водопадите, пешеходните маршрути.

Подробна информация за петте нови дестинации ще бъдe интегрирана в ЕДЕН платформата на България www.edenbulgaria.eu и включенa в следващи комуникационни кампании за промотиране на българския туризъм.

Този материал е част от проект „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam”, който се финансира от програма COSME 2014 – 2020 на Европейския съюз