В градинката до храм-паметника "Св. Александър Невски" вишневите дръвчета бяха украсени с японски символ – традиционните оригами...

Краят на март по традиция е много специален момент в страната на изгряващото слънце. Тогава започват да цъфтят вишневите дървета, а японците, известни със своята стриктност, дори преустановяват работа, за да им се радват. Този път обаче, Япония ще посрещне този красив период сред развалини.

В Япония, цветовете на вишните символизират раждането на новия живот - точно този, от който опустошената страна така се нуждае в момента.

Тук, в градинката до храм-паметника "Св. Александър Невски", наши сънародници украсиха вишневите дръвчета с друг символ на Япония – традиционните оригами.

Жестът носи специално значение – защото това изкуство е било особено популярно сред кастата на самураите – те носели в себе си малки амулети от хартия, за които се смятало, че предпазват от беда и носят победа в битките.

Солидарността на страната ни обаче има и материално измерение. Българският червен кръст откри сметки за всички, които искат и могат да помогнат със средства на пострадалите от природните бедствия японци.

Правителството излезе с предложение да изпратим минерална вода на бедстващите райони, тъй като в момента питейната вода там е на изчерпване.