При инцидент в американски град, станал през февруари тази година полицията щурмува банката и убива един от похитителите...

Обирите на банки обикновено завършват без жертви, а похитителите се предават, сочи световната практика. В по-редки случаи на полицаите им се налага да стрелят, за да освободят заложниците.

 

В навечерието на 2011 година, 31 декември, двама похитители нахлуват в банка в Хюстан, щата Тексас. Само пет часа по-късно на драмата е сложена точка. Нападателите освободиха всички, а след това напуснаха банката без оръжието си и се предадоха на полицията.

 

През май 2005 година в Канзас въоръжен взима за заложници 11 души. След това ги натъпква в автомобила си и подкарва с бясна скорост към летището. Следва бясно преследване с полицията. Драмата приключва на самолетната писта. Оказва се, че нападателят е искал да избяга с малък самолет. Той е ранен, арестуван и откаран в болница.

Не така обаче завършва подобен инцидент в друг американски град, станал през февруари тази година. Полицията щурмува банката и убива един от похитителите. До този момент той е държал дулото на оръжието си, насочено към главата  на една от жените - заложници. Всички похитени са невредими.

Грабежите във финансови институции не подминават и Париж. Въоръжени мъже, облечени с традиционните за жените - мюсюлманки дрехи успяват да избягат с огромна сума, задигната от пощенски клон във френската столица, след като са насочили оръжие срущ касиера.

Няма пострадали и сред шестимата, взети за заложници в банков клон в южно парижко предградие през юни 2007 година. Тежковъоръжени полицаи нахлуват в сградата, но не им се налага да стрелят нито веднъж. Двамата похитители се предават, а всички невинни хора вътре са освободени.