Американски медици доказаха, че кренвиршите съдържат по-малко количество канцерогенни съединения, отколкото останалите видове обработено месо.

Ако трябва да избирате между хотдог и пиле на грил, по-добре изберете първото. Американски медици от Университета на Канзас доказаха, че кренвиршите, а също така месните деликатеси съдържат по-малко количество канцерогенни съединения, отколкото останалите видове обработено месо.

Беконът, пилето на грил и най-вече пилешката кожа съдържат най-много съединения, които водят до рак. Лекарите са анализирали състава на готовите за консумация месни продукти, за да определят нивото в тях на хетероциклични амини или вещества под наименованието HCAs. Това са канцерогенни съединения, които се съдържат в пърженото месо и други продукти, приготвени на висока температура. Хората, които консумират голямо количество месни продукти с HCAs, са застрашени от рак на стомаха, дебелото черво и млечните жлези. Готовите за консумация месни продукти, включително птичето месо или продукти, които изискват допълнително приготвяне, са богати на вредни съединения.


По-рано учените установиха, че добавянето на определени подправки и сосове преди приготвянето може да намали съдържанието на HCAs в пърженото месо. Изследователите се концентрираха върху няколко вида готови за консумация местни продукти: хотдог, говеждо, свинско, кренвирши, деликатеси, шунка, бекон, пиле на грил и пуешко. Консумацията на тези много разпространени месни продукти през последните години нарасна много заради лесния и удобен начин на приготвяне. Месото е било приготвяно в микровълнова печка или обикновена печка, след което е изследвана концентрацията на 5 различни типа HCAs в продуктите.


Добрата новина за любителите на месото е, че най-малко опасни канцерогени се съдържат в хотдога, докато беконът и пилето на грил съдържат всичките пет опасни типа HCAs. /ИТАР-ТАСС