Те са пътували с лодка, която е потънала. Предполага се, че загиналите са египтяни...

Единайсет нелегални имигранти загинаха при опит да достигнат до италианския остров Лампедуза, в южната част на Средиземно море. Те са пътували с лодка, която е потънала.


Предполага се, че загиналите са египтяни. Тежкият инцидент стана на фона на напрегнатата обстановка на острова, където през последните седмици пристигнаха хиляди нелегални имигранти от Северна Африка, включително и от Либия.     


На италианския остров Лампедуза в момента се намират повече от шест хиляди нелегални имигранти. Повечето от тях са от Тунис, но има и египтяни, мароканци, а през последните дни са пристигнали и много либийци. Малко от тези хора живеят буквално на пристанището, защото вече няма място в имигрантските центрове.


Местните хора протестират, че чужденците заплашват тяхната сигурност. На практика, нелегалните имигранти в момента са повече от населението на Лампедуза. Италианските власти започнаха операция по транспортирането им с кораби до други райони. От там те планират да ги върнат в родните им страни.


Двама представители на управляващата в Италия десница подадоха оставка. Те направиха това в знак на протест срещу решението на  правителството да изпрати още 1400 нелегални имигранти в областта Пулия в южна Италия.