Понякога то пречело на екипажите на самолетите да виждат целите с необходимата прецизност...

Лошото време в Либия от началото на седмицата ограничава ефикасността на въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи.


Именно метеорологичните условия позволили на проправителствените военни части  да предприемат контраофанзива срещу бунтовниците на изток.


Това заяви по време на изслушване пред комисия на Конгреса адмирал Майк Мълън, председател на съвета на началник-щабовете на САЩ.


Най-големият проблем през последните три-четири дни беше лошото време, заяви Мълън, като уточни, че това понякога пречело на екипажите на самолетите да виждат целите с необходимата прецизност.


Адмиралът предупреди, че армията на Кадафи е далеч от точката на пречупване, тъй като съотношението във въоръжението между режим и опозиция продължава да по-голямо от 10 към 1.


По време на същото изслушване в Конгреса американският военен министър Робърт Гейтс препотвърди позицията на Вашингтон, че няма да има сухопътна операция в Либия:


В същото време продължава отстъплението на бунтовниците, като фронтовата линия беше изтласкана на 800 километра от столицата Триполи, в предградията на град Брега.


Тежко за съпротивата остава и положението в обсадения от режима град Мисурата. Ако положението се задържи така още няколко дни, опасявам се ще има жестоки кръвопролития, коментира местен жител през Би Би Си.