Трактористът Мирослав е най-голямата медийна звезда в селото. Синът му носи името на третия американския президент Томас Джеферсън...

В доспатското село Барутин живее петокласник, съименник на третия американския президент Томас Джеферсън. Бащата на момчето пък носи името Доналд.


Трактористът Мирослав е най-голямата медийна звезда в Барутин. От 15 години е горд собственик на лична карта с имената Доналд Джей Джеферсън. Само споменаването на името му буди едновременно смях и уважение между съселяните му.


Самият Доналд отказва да говори пред камерите на телевизията, докато не смени земеделските си дрехи. След като се преобразява, го питаме защо е променил името си.

 

"Исках да бъда по-различен човек. С ново име с нов късмет", обясни Мирослав, и допълни, че смяната на името променила целия му живот.


Преди около 6 години Доналд изненадал за пореден път магистратите с искане да добави пред имената си титлата Сър – съдът обаче му отказва. И докато обяснява съдебните си неволи, в двора на къщата пристига синът му - Доналд Джеферсън.


Сестра му също носи американско име. Казва, че при запознанства, освен малкото си име Сара, винаги казва и фамилията си.

Сара често придружава баща си в пътуванията до Гърция. Там Доналд се занимава с търговия. Купува каквото намери на изгодна цена и го продава в България.


Така се запознал с двама гръцки граждани, с които решават да отворят гатер за производство на дървен материал. За целта решили да регистрират българско дружество под името "Далавериус". За негово учудване обаче магистратите му отказали регистрация.


Доналд обаче абсолютно не е съгласен и затова обжалва решението в Апелативен съд. Готов е да стигне и до Страсбург. Убеден, е че имената, които избира на каквото и да е в живота си, му носят късмет.


Затова Доналд вече е решил да влезе в политиката. Категоричен, е че той ще бъде кметът, който ще превърне Барутин в западноевропейско селище.