Бунтовниците обявиха, че са съгласни да прекратят бойните действия, ако Муамар Кадафи изтегли силите си от градовете и разреши мирни протести срещу режима.

Бунтовниците в Либия обявиха, че са съгласни да прекратят бойните действия, ако Муамар Кадафи изтегли силите си от градовете и разреши мирни протести срещу режима.

На фона на това предложение, продължават сраженията в района на пристанището с петролен терминала Брега в източната част на Джамахирията. То е под контрола на режима, но въстаниците се готвят за контранастъпление.

Силите на полковника атакуват отрядите на опозицията в Мисрата с артилерия и танкове. Градът е едно от малкото селища под контрола на бунтовниците в западната част на Либия. Въпреки, че изгубиха контрола над важни петролни терминали през последните дни - представителите на опозицията са сключили договор с Катар. Те ще доставят петрол на малката арабска държава, срещу което ще получават пари за оръжие, лекарства и храни.

Съединените щати се готвят да изтеглят  бойните си самолети от международната военна операция в Либия. Това съобщи информационанта агенция Асошиейтед прес, която цитира министъра на отбраната Робърт Гейтс и председателя на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили адмирал Майк Мълън. Той коментира развитието на акцията в Либия пред американски сенатори. Най-големият проблем през последните три-четири дни беше лошото време, заяви Мълън, като уточни, че това понякога пречело на екипажите на самолетите да виждат целите с необходимата прецизност. Адмиралът предупреди, че армията на Кадафи е далеч от точката на пречупване, тъй като съотношението във въоръжението между режим и опозиция продължава да по-голямо от 10 към 1. По време на същото изслушване в Конгреса американският военен министър Робърт Гейтс потвърди позицията на Вашингтон, че няма да има сухопътна операция в Либия:

В същото време продължава отстъплението на бунтовниците, като фронтовата линия беше изтласкана на 800 километра от столицата Триполи, в предградията на град Брега. Тежко за съпротивата остава и положението в обсадения от режима град Мисурата. Ако положението се задържи така още няколко дни, опасявам се ще има жестоки кръвопролития, коментира местен жител през Би Би Си.