Работници започнаха да разливат около авариралите реактори специална смола. Експертите се надяват, че по този начин ще спрат разпространението на радиоактивни вещества.

Критична остава ситуацията в района на японската атомна централа "Фукушима-1". В момента най-важната задача на експертите е да установят конкретния източник на радиация.

Работници започнаха да  разливат около авариралите реактори специална смола. Експертите се надяват, че по този начин ще спрат разпространението на радиоактивни вещества.
    
В продължение на две седмици ще бъдат изсипани 60 хиляди литра течна синтетична смола, която се втвърдява бързо. Тя е зелена на цвят и се очаква да се задържи от шест месеца до една година. Експерти на фирмата производител твърдят, че смолата ще спре разпространението на радиоактивните частици във въздуха.

Високи нива на радиация бяха открити в подпочвени води под атомната централа. Премиерът на Япония Наото Кан обяви, че неговото правителство не възнамерява да национализира компанията, която управлява "Фукушима-1". Той призна, че състоянието на централата все още е нестабилно.

Японските власти обявиха, че възстановителните работи по "Фукушима-1" вероятно ще продължат дълго. Възможно е хората, които бяха евакуирани от 20-километровата зона около централата, да не може да се завърнат по домовете си месеци наред.