Министерството на здравеопазването внесе проектозакон, според който всички гръцки граждани ще се смятат за задължителни кандидат донори.

Донорството в Гърция става задължително. Министерството на здравеопазването внесе проектозакон, според който всички гръцки граждани ще се смятат за задължителни кандидат донори. В документа се отбелязва, че гръцките граждани се смятат за потенциални донори на органи, освен ако не са заявили отказа си приживе.
  
В Националната организация по трансплантация  има архив, където се регистрират декларациите на гражданите, отказващи донорство на органи след смъртта им. Всеки пълнолетен гражданин може да изпрати съответната декларация със заверка на подписа си. Според  разпоредби на проектозакона, изваждането на органи от жив човек се позволява, само ако става въпрос за трансплантация на болен, с когото донорът има лични отношения, както и на роднина до четвърта степен по кръвна линия. В тези случаи се изисква разрешение след съдебно решение.

Новаторският опит на министър Ловердос със сигурност ще предизвика обсъждания за това доколко е правилно или не всички граждани да се считат за кандидат донори.