Шугавара рискува живота си, за да стане един от малкото, яхнали цунами...

Когато сме застигнати от бедствие, инстинктивно бягаме далеч от опасността. Предупрежденията за цунами също призовават хората да правят точно това - да спасят живота си.

На 11-ти март, когато се случи най-голямата трагедия в историята на Япония, един човек направи обратното. Насочи лодката си директно към смъртоносната вълна.

Трусът е от 9-та степен. Сирените са се включили. Предупреждават за цунами. Жителите на остров Ошима бягат към хълмовете. Един от тях - Сусумо Шугавара също бяга. Към водата. Пали двигателя на лодката си и се отправя към открито море.

Минава край другите риболовни лодки на пристанището. Казва им \"сбогом\". Извинява им се, че не може да спаси всички. 68-годишният мъж се отправя директно към вълната. По негови думи - цунамито е било повече от 20 метра високо.

„Не мога да опиша чувствата си от онзи момент. Говорех на лодката си. Казах й: бяхме заедно 42 години. И да умрем, и да оживеем, ще бъдем заедно. След това натиснах газта\", заяви Щугавара.

Сусумо затваря очи, за да се сбогува с живота. Но след няколко секунди ги отваря. Само за да види, как лодката му плавно се спуска по обратната страна на огромното цунами.

Останал в морето докато се стъмни. Сред наводнените къщи, потопените лодки и плуващите отломки. Родният му остров Ошима плува в мрак. Единственият ориентир, показващ пътя към дома са пламъците на бушуващите пожари.

Вече повече от 20 дни Сусумо Шугавара с неговата лодка прави курсове между сушата и острова, за да транспортира хора и хуманитарна помощ.

Шугавара рискува живота си, за да стане един от малкото, яхнали цунами. И останали живи, за да разкажат историята си.