Новият стандарт ще определя най-вече качеството на суровината, използвана за производството...
Днес приемат българския държавен стандарт за производството на хляб. Изискванията за качество ще се отнасят единствено за трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Новият стандарт ще определя най-вече качеството на суровината, използвана за производството.
Изисквания ще се отнасят за цялото производство по веригата, зърно-брашно-краен продукт. Защото за замесването на даден вид хлябр, е нужно определено качество на изходните суровини. Ако това липсва, продуктът няма как да отговаря на изискванията за качество по български държавен стандарт. Рецептата, по която вече ще се приготвя хлябът, ще бъде с натурални съставки - брашно, вода, мая и зехтин.
Ще бъде позволено в него да се добавят и допълнителни вещества като витамин С, оцетна или лимонена киселина. При някои модификации се допуска и наличието на захар.
Една от главните разлики е, че всичко това ще бъде уредено с технологична документация. Срокът на годност на продукта по стандарт ще е 48 часа. Производителите на хляб приемат новия стандарт с противоречиви мнения, защото не е ясно как ще се отрази на бизнеса им. Собствениците на фурни казват, че нямат информация какви точно ще са изискванията, но се надяват те да не оскъпят и без друго поскъпналото производство.
Хлебопроизводителите приемат резервирано въвеждането на БДС.
В много от фурните майсторите твърдят, че правят хляба така, както е правен преди десетилетия.
Въпреки това, има вероятност след въвеждането на БДС за хляба, да се окажат санкционирани заради разминаване с някои от изискванията за качество, допуснати не по тяхна вина.
Производителите се надяват, че въвеждането на БДС няма да се отрази върху цената на хляба. В края на седмицата те ще обсъдят новите изисквания с представител на Агенцията по безопасност на храните.