Докладчикът по темата - евродепутатът Карлуш Коелю, съобщи, че резолюция за готовността ни да бъдем приети в \"зоната Шенген\" ще бъде гласувана на сесия на Европарламента в Страсбург на 4 юни...

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще обсъди днес комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.


Докладчикът по темата - евродепутатът Карлуш Коелю, съобщи, че резолюция за готовността ни да бъдем приети в \"зоната Шенген\" ще бъде гласувана на сесия на Европарламента в Страсбург на 4 юни.


През февруари комисията реши, че ще изготви своето становище най-късно до 2 май. Днес тя да разглежда резултатите в доклада от последната проверка на сухопътните граници на България. Документът беше обсъден преди седмица от работна група по въпросите на разширяването на Шенгенската зона към Съвета на Европейския съюз. Изводите в доклада дадоха категорична положителна оценка за техническата готовност на България за присъединяване към пространството.


Според процедурата становището на комисията на Европейския парламент има консултативен, но задължителен характер. То трябва да бъде прието и след това - Европарламентът трябва да гласува резолюция по него.


След нейното приемане въпросът преминава за окончателно решение от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи. Неговото следващо заседание е насрочено за 9 и10 юни в Брюксел.