Президентът Георги Първанов започна консултации с партиите за изборите тази есен и за състава на централната избирателна комисия...

Три са вероятните дати за предстоящите президентски и местни избори. Това стана ясно след консултации между държавния глава Георги Първанов и парламентарно представените партии. БСП и ГЕРБ първи се разграничиха в предложенията си, от ДПС и НДСВ потърсиха компромисно решение.

Датата за предстоящите избори, която предлагат от ГЕРБ, е 23 октомври. Аргументът – вотът трябвало да приключи по-рано, за да не попречи на гласуването на бюджета през декември.

От БСП поискаха изборите да са на 13 ноември. Доводът на червените е, че дотогава стопаните ще са прибрали реколтата си.

ДПС пък излязоха с компромисен вариант – 30 октомври. От партията на Ахмед Доган смятат, че вотът не може да се провежда преди да е минал празникът на Свети Димитър – 26 октомври.

От „Атака\" подкрепиха предложението на ГЕРБ - 23 октомври.

Сините не се спряха на конкретна дата, но призоваха за по-скорошни избори. Причината – през есента денят намалявал, а вотът трябвало да се проведе на светло.

НДСВ, като ДПС, поискаха среден вариант – 30 октомври.

След консултациите с партиите, от администрацията на президента обявиха, че датата на изборите ще бъде уточнена в диалог с народното събрание.