Поводът за темата е протестът на ВМРО срещу \"Свидетелите на Йехова\" в Бургас, където от политическото национално движение пребиха петима привърженици на религиозната формация.

Става въпрос за съвсем легален и мирен протест, свикан от местна организация на ВМРО в Бургас срещу честването на така наречената смърт на Христос от обществено опасната секта \"Свидетели на Йехова\". Според представителя на ВМРО Симеон Костадинов, протестът е излезнал извън контрол, заради присъединяването на някои елементи, тъй като протестът е бил отворен и официално организиран в различни социални мрежи.

Павел Чернев коментира, че сблъсъкът на  ВМРО срещу \"Свидетели на Йехова\", извършен на 17-ти април в Бургас,  е финалната фаза на едно беззаконие в България, съществуващо от 10 години. За него това е именно съществуването на сектата \"Свидетели на Йехова\", забранена в редица страни на Европейския съюз.

Представителят на ВМРО разясни, че това не е акт на сляпо насилие и че не става въпрос на хора, които са се събрали от нямане какво да правят. Той коментира, че това е \"един отчаян акт на едни отчаяни хора\" срещу разположилата се секта, упражняваща масирана пропаганда.

Тези хора нямат никакъв отклик от страна на държавата въпреки неколкократното сезирани на съответните институции. От там нататък, народът взима нещата в свои ръце. Не го оправдавам, но го разбирам, Освен това не става въпрос за хрисими хора, а за една общественоопасна секта, за едни подривни хора, допълни представителят на ВМРО.

Председателят на Хелзински комитет – Красимир Кънев коментира случилото се като едно изключително сериозно престъпление.

Това е реакция срещу една религиозна група, която е регистрирана като законна във всички цивилизовани страни в Европа, и която с нищо не предизвикала тази атака. Нищо подобно в България не е имало от началото на демократичните процеси. Как може това деяние да бъде оправдано? Това е нацистка пропаганда, допълни още той.

Това е нарушение срещу човешките права, срещу свободата на вероизповедание – действия класифицирани като престъпление. Прокуратурата вече 3-ти или 4-ти ден бездейства. Говорим за погром. Това заяви представителят на политическа партия \"Зелените\" – Асен Генов.

Агресията под никаква форма и по никакъв повод не е оправдана. Институциите в държавата трябва да направят всичко възможно, за да бъдат разкрити участниците в този погром – категоричен беше представителят на \"Зелените\".

Според Павел Чернев, извършеният акт е свидетелство сериозен проблем в обществото и за дългогодишно нарушаване на законите, както и за двоен стандарт по отношение на \"Свидетели на Йехова\".Той направи разграничението, че в България има достатъчно добри и достойни евангелски общности.

Председателят на Хелзински комитет заяви, че очаква от прокуратурата да вземе предвид сериозната обществена опасност и да разследва ролята на партия ВМРО и да вземе нужните мерки, ако е необходимо.

Представителят на ВМРО приключи спора като призова проблемът да не бъде изкарван по-голям, от колкото е, както и да бъде преразгледан либералния закон за вероизповеданията.