Пазете се от джебчии - те използват навалицата около пазарите и православните храмове по Великден. Това е един от първите съвети на МВР за предпазване от престъпления по празниците...

Пазете се от джебчии - те използват навалицата около пазарите и православните храмове по Великден. Това е един от първите съвети на МВР за предпазване от престъпления по празниците.


Полицаите от сектор \"Улична престъпност\" са набелязали криминално проявените и местата, където могат да действат през следващите дни. На джебчии при тяхна проверка попадна и екип на \"Календар\".


В СДВР няма ден без сигнал за откраднато портмоне или ценности от дамска чанта, разказват полицаи. По Великден теренът и стратегията са ясни. Още от Велики четвъртък.


Църква и джебчии – неприятна асоциация за всеки християнин. Но факт. При рутинна обиколка в района на \"Александър Невски\", полицаи се натъкнаха на Пача Фон дьо Тена – дългогодишна столична джебчийка.


Всъщност Пача, по прякор Фон Дьо Тена, е родом от град Левски. По данни на МВР е задържана и регистрирана многократно за кражби по софийските улици. Разказва, че вече се преместила в Русе, а тук е на екскурзия. По-младите й роднини също са лежали по арестите за джебчийство.


Вълко Мартинов е началник сектор \"Улична престъпност\" в столичната полиция. Разказва за няколко вида джебчии. Най-голям брой са жените роми, които се движат заедно с малки момичета - помощнички.


През последните години у нас крадат и румънци, както и чужденци от Алжир. Те обикновено са мъже и не се задържат дълго в страната. Родни майстори в занаята също кръстосват балканите и действат в страни като Италия, Австрия, Германия, Англия. След поредното профилактично предпразнично задържане Пача Фон Дьо Тена и роднините й бяха отведени до столичното Пето Районно.