Незаконно сметище край Своге превръща най-голямата българска река - Искър, в бунище. За това разказаха пред наш екип местни предприемачи...

Незаконно сметище край Своге превръща най-голямата българска река - Искър, в бунище. За това разказаха пред наш екип местни предприемачи. Причината за тази гледка не се дължи на ексцентричното хрумване на талантлив художник. Нещата тук са много по-прозаични - сметището на град Своге е препълнено с отпадъци. Боклуците преливат, а бунището завзема все по-големи територии.


И така, година след година, боклуците превземат реката. Най-голям отпечатък върху гледката оставят последните проливни дъждове от преди 6 години. Тогава нивото на реката се покачва с повече от 2 метра, а повлечените боклуци се вплитат в клоните на дърветата.


Племен Дилков и неговия екип ръководят проект за изграждане на водни електроцентрали по поречието на река Искър. За да предпазят техниката, те се явяват нещо като първа цедка по пътя на боклука. Разказват, че през 2-3 часа вадят от водата по един контейнер с отпадъци.


По проект новото депо трябва да започне работа  в края на годината.