Въздушните удари на коалиционните сили са унищожили 30%-40% от основните сухопътни сили на либийския лидер Муамар Кадафи, но битката изглежда върви към задънена улица, заяви адмирал Майкъл Мълън, председател на началник-щабовете на САЩ...

Въздушните удари на коалиционните сили са унищожили 30%-40% от основните сухопътни сили на либийския лидер Муамар Кадафи, но битката изглежда върви към задънена улица, заяви адмирал Майкъл Мълън, председател на началник-щабовете на САЩ.

\"Конфликтът със сигурност върви към безизходица\", заяви адмирал Мълън в обръщение към американските бойни части при посещението си в Багдад. \"Същевременно ние унищожихме между 30% и 40% от основните му сухопътни сили, от потенциала на сухопътните му сили. Този процент ще продължи да расте с времето\", допълни адмирал Мълън.


Той допълни, че няма признаци за присъствие на \"Ал-Кайда\" в либийската опозиция, с което успокои опасенията, че бунтовнически групиворки могат да се включат в конфликта в Либия.


\"Ние сме бдителни в това отношение, но не съм виждал признаци за такова присъствие. Всъщност не съм виждал каквото и да било присъствие на \"Ал-Кайда\" там\", заяви адмиралът. Мълън пристигна в Багдад вчера. САЩ планират да изтеглят оставащите си бойни части от Ирак до края на декември, повече от осем години след инвазията в страната. /Ройтерс