В сайта на частните съдебни изпълнители са публикувани трите имена, ЕГН-та и точните адреси на хората, чието имущество е обявено за публична продан. Нарушен ли е законът за защита на личните данни - провери екип на \"Календар\".

Личните данни на стотици българи са свободно достъпни в интернет. В сайта на частните съдебни изпълнители са публикувани трите имена, ЕГН-та и точните адреси на хората, чието имущество е обявено за публична продан. Нарушен ли е законът за защита на личните данни - провери екип на \"Календар\".

Оферти за продажба на имуществото на неплатежоспособни длъжници преброихме в сайта на частните съдебни изпълнители. В някои от тях са изписани само имената на фалиралите българи. В много от така наречените обявления обаче фигурира и далеч по-подробна информация за човека, чието имущество предстои да бъде разпродадено. Законът за защита на личните данни обаче категорично забранява тиражирането в публичното пространство на имена, ЕГН-та и адреси, без изричното съгласие на всеки един човек.

Сигнализирахме комисията, която се грижи за сигурността на личните ни данни. Председателят Венета Шопова ни обясни, че разминаването със закона идва от това, че частните съдебни изпълнители спазват  гражданско-процесуалния кодекс, който изисква така нареченото \"описание на собственика\". И така -  всеки описва собственика както намери за добре:

Според Венета Шопова, комисията е посъветвала  частните съдебни изпълнители да не публикуват ЕГН-та на хората, които губят имуществото си, а само имената им и адреса - когато той съвпада с продавания имот.

Потърсихме представители на камарата на частните съдебни изпълнители. от там ни обясниха, че председателят е твърде зает днес и няма време за среща с нас.