През 1993 година медицинските сестри са били 65 000, сега са 26 000, каза в \"Здравей, България\" Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи...

От 65 000 през 1993 година на 26 000 сега са намалели медицинските сестри у нас, каза каза в \"Здравей, България\" Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


По думите й Световната здравна организация декларира липсата на 1 000 000 сестри в следващите десет години. В същото време в Европа и Америка населението застарява, а в останалия свят върлуват болести, тоест, нуждата от мед. сестри е голяма.


Дългогодишното натрупване на напрежение в системата, непрекъснатите съкращения на медицинските сестри, лошото отношение и ниското заплащане са причина да напускат България и да отиват в Англия, Испания, Португалия, Гърция, Малка и дори в Америка.


Заплатата им е средно около 480 лева на месец и варира от 240 до 540 лева. Когато заминат в чужбина, получават минимум три пъти повече, в евро, каза Василева. В същото време образованието е смешно скъпо, подчерта тя.