Кой има интерес уседналостта за изборите за бъде 6 месеца?

Принципът за уседналост означава да гласуваш на мястото, където имаш постоянен адрес. За изборите през 2015 година уседналостта трябваше да бъде 12 месеца. Уседналостта за тази година, което все още не е отменена от Конституционният съд е 10 месеца.

Според проф. Михаил Константинов, за да избегне Народното събрание конфликти с Конституционния съд, уседналостта и за наближаващите избори ще остане 6 месеца.

В Европа уседналостта варира между 6 и 48 месеца, поясни още гостът в студиото.

Проф. Михаил Николов заяви, че Конституционният съд не може да каже дали едно число е конституционно или не. Той трябва да каже дали да има или да няма уседналост. Колко ще бъде е въпрос на целесъобразност, а не на конституционна съобразност.

Според проф. Михаил Константинов, разликата в месеците в уседналостта не е от особено значение. Важното е, даден човек да може да докаже, че живее на определено място.

Изборен туризъм не трябва да има. Има местене на цигани от точка А до точка Б. На някои им местят само документите, а хората не са стъпвали там. Това нещо трябва да се прекрати, защото е очевиден опит за измама. Това заяви математикът и бивш член на ЦИК.

Още по темата, може да видите във видеото.