Едни от основните проблеми за велосипедистите е липсата на велоалеи, това, че шофьорите не ги пазят на пътя и в повечето случаи ги считат за пречка...

Екип на \"Здравей, България\" се срещна на площад \"Александър Невски\" с част от велосипедистите, които ще се включат в днешното велошествие, което ще стартира в 18.30 ч. по повод \"Световния ден за ходене на работа с колело\".

 

Там бе и бившият депутат Минчо Христов, който ходеше в Народното събрание с колело.

 

Едни от основните им проблеми е липсата на велоалеи, това, че шофьорите не пазят велосипедистите и в повечето случаи ги считат за пречка на пътя.

 

Лошата култура на шофьорите в това отношение, според тях, води до по-голям риска за велосипедистите на пътя.

 

Те обясниха още, че чрез шествието искат да покажат, че в София има много велосипедисти и че трябва да започне да се действа по-активно, за да могат те да се придвижват по-безопасно в столицата.

 

Преди четири година депутатът Минчо Христов внася проектозакон, в който се обръща внимание на задръстванията в големите градове. Според него проблемът може да се реши с построяването на няколко големи паркинга на входовете на големите градове.

 

В София пък може да се изградят около 30-40 надлеза и подлеза на ключовите кръстовища, както и да се построят няколко лъча велосипедни алеи, които да свързват кварталите с центъра. Минчо Христов обаче не вижда някаква воля за решаване на проблема.


Вижте още за проблемите на велосипедистите във видеото.