Уплашени от прогнозите за градушки, земеделци от Пловдивския регион, където се очаква те да са най-чести, започнаха да обират масово реколтата си по-рано...

\"В началото на юни се очакват краткотрайни валежи, които ще са съпроводени с гръмотевици. Те няма да са всеки ден на едно и също място\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" синоптикът Гергана Козинарова. Тя допълни, че през юли и август не се очаква суша.

 

Козинарова обаче не се ангажира с такива дългосрочни прогнози, защото по думите й за такъв дълъг период те най-често не са точни.

 

Синоптикът информира още, че не са изключени градушки през месец юни, но те са характерни за този период и не се очаква да бъдат често срещано явление.

 

Уплашени от прогнозите за градушки, земеделци от Пловдивския регион, където се очаква те да са най-чести, започнаха да обират масово реколтата си по-рано.

 

В тази връзка директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките към Министерството на земеделието и храните Николай Николов поясни, че агенцията защитава само 9 области в България.

 

\"Има завишаване на тенденциите за градушки, но е нещо нормално като всяка година. Агенцията има пълна готовност да отреагира. Въпреки кризата, успяхме да намерим и тази година средства за борба с градушките\", обясни Николов.

 

Той поясни, че годишно са необходими около 10 милиона лева за това. Разработват се нови мерки и програми за предпазване от градушки. Агенцията разполага с три нови радари, интерактивни и цифровизирани, които са най-модерните в Европа.