До момента заразените са 2000 души, повечето от които жени. Този факт означава, че източникът най-вероятно е в нещо, което дамите предпочитат повече в сравнение с мъжете, смятат експерти...

Ново развитие на случая с опасната бактерия в Германия. Започнало е разследване за умишлено заразяване с \"ешерихия коли\", която уби 19 души през последните дни. Епидемията обхвана 12 държави. Броят на новите случаи за щастие не нараства, съобщиха лекари.

 

До момента заразените са 2000 души, повечето от които жени. Този факт означава, че източникът най-вероятно е в нещо, което дамите предпочитат повече в сравнение с мъжете, смятат експерти.

 

Според германските власти заразяването може и да е свързано с фестивал в Хамбург, провел се в началото на май. На него са присъствали милион и половина души. Здравните власти са установили, че първият случай на заболял е бил само седмица след края на събитието.

 

Следователи проверяват два ресторанта в северния град Любек, в които са се хранили 25-ма от заболелите.

 

Собственикът на германския ресторант заяви, че се е почувствал много зле, когато е разбрал за съмненията, че източникът на заразата може да е неговото заведение. Йоаким Бергер заяви, че е бил потресен, когато група данъчни инспектори се разболели, след като яли храна в ресторанта му.

 

Собственикът на ресторанта допълни, че никой от персонала не е болен.  Всички служители вече са били подложени на изследвания, но никой от тях не е заразен с опасната бактерия и няма симптоми на заразяване.

 

Бергер заяви още, че здравните инспектори са направили щателна проверка на ресторанта му и са взели проби за лабораторни изследвания. Резултатите не са показали нищо обезпокоително.

 

Въпреки това в понеделник властите ще извършат още тестове на помещението и храната, която се сервира. Междувременно ресторантът е спрял да предлага пресни салати, които според първоначалната информация са източника на бактерията \"ешерихия коли\".