Огромните метални резервоари за метан са били незаконно монтирани в газ-станцията, установи проверка на разследващите...

Арестуваха собственика на метан-станцията, която се взриви снощи в Пловдив и по чудо не уби и рани хора.

 

Полицията е задържала и управителя на търговския обект. Очаква се срещу двамата прокуратурата да повдигне обвинения.

 

Огромните метални резервоари за метан са били незаконно монтирани в газ-станцията, установи проверка на разследващите.

 

Никой засега няма да поеме щетите от взривната вълна, която изпочупи стъклата на Университетската болница, близкото училище и околните сгради, както и да обезщети семейство Владикови. Техният апартамент е напълно разрушен.

 

Семейството не е застраховало жилището си. Миналата година теглило кредит 20 хиляди лева, за да го ремонтира. Както те, така и останалите потърпевши ще трябва с години да води дела срещу собственика на метан-станцията, за да покрие щетите им.

 

Още от самата поява на обекта, хората водели битка срещу него. Събирали подписки, изпращали протестни писма до всички институции, но резултат няма. Метан-станцията е в непосредствена близост до болница, училище и жилищни сгради. Тя има редовна регистрация, но въпреки това е нарушила закона.

 

Най-вероятно е дефектирала изпускателната клапа на една от бутилките, която е използвана за резервоар за метан и това е довело до нейното взривяване.

 

По случая окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство за неумишлено причиняване на взрив, а кметът на Пловдив поиска спешно да бъдат проверени всички метан и газ-станции в града.