Търговци на черни и цветни метали се събраха по обяд на протест пред парламента.

Търговци на черни и цветни метали се събраха по обяд на протест пред парламента. Недоволството им е от проектозакона за управление на отпадъците. Той забранява  физически лица да предават метали за пари и въвежда ред ограничения за търговците с вторични суровини. Авторите на проекта от екоминистерството обясниха, че промените се правят, за да спрат кражбите на метали и предаването им в пунктове за вторични суровини.

На протеста се събраха  между четири и пет хиляди души,  всички работещи във фирми за преработка на черни и цветни метали. Тези мъже изхранват семействата си като предават отпадъци в пунктове за  вторични суровини. Ако проектозаконът  влезе в сила, ще могат да го правят само безвъзмездно като дават суровините на общините, а те от своя страна на фирми за рециклиране.

Тодор Гинев е управител на малка бургаска фирма, която се занимава с износ на черни  цветни метали. Ако новият проектозакон влезе в сила, бизнесът му ще фалира, тъй като трябва да има договор с поне десет общини и да покрива население от поне 500 000 души. Освен това фирмата му ще може да работи само на територията на населените места, които имат общ устройствен план и съответно промишлена зона.

На протеста представители на Министерството на околната среда и водите нямаше, но в официално изявление обясниха, че променят закона, за да предотвратят кражбите на метали и предаването им в пунктове за вторични суровини и в тази връзка правят проверки съвместно с полицията.

Повече информация по темата може да намерите във видеото.