Разходите, които държавата може да прави, не трябва да надхвърлят 40 на сто от БВП...

От следващата година дефицитът в бюджета на държавата не трябва да надхвърля 2 %. А разходите, които държавата може да прави, не трябва да надхвърлят 40 на сто от Брутния вътрешен продукт.


За това гласуваха депутатите с промените в Закона за устройството на държавния бюджет. Решението е част от мерките на правителството, свързано с въвеждането на така наречения \"Пакт за финансова стабилност\".


За да влезе в сила той, парламентът трябва да промени и Конституцията на държавата като напише, че преките данъци могат да се променят само с две-трети от гласовете на депутатите.


След днешното гласуване в залата и промяната на Закона за устройството на държавния бюджет финансовият министър Симеон Дянков обясни, че осигуряват националната стабилност. Опозицията не се съгласи с този аргумент.


Румен Овчаров обясни, че предложението за дефицит до 2 % е изкуствено и няма да се спазва.


От \"Синята коалиция\" гарантираха подкрепа за промените в закона за държавния бюджет. Сините обаче подчерта, че тези предложения на правителството не решават проблема с хроничния дефицит.


След като изслуша дискусията в залата и проследи гласуването, финансовият министър взе думата: \"Тези промени осигуряват националната стабилност на правилата. Ясни правила за водене на стабилна финансова политика и растеж за напред\".

 

Промените влизат в сила от 1 януари 2012 г..