Заплашва ги затвор, защото агентът им у нас бави плащането на гаранцията...

Шестима български моряци са арестувани в Гърция без адвокат и без връзка с родината. За това алармираха близки на моряците, които от седмица напразно търсят помощ от институциите.

 

Сънародниците ни са приютени в пансион в град Натфлио. Заплашва ги затвор, защото агентът им у нас бави плащането на гаранцията.

 

Корабът \"Ина\", плаващ под флага на Коморските острови, е арестуван на 21 юни близо до гръцкия град Елевсина.

 

На борда му са открити хиляди мастербокса цигари със съмнителен произход. Екипажът е затворен в салета за два дни. На 23-ти всички са отведени за разпит.

 

На 28-ми българите са изправени пред съд. Петима са освободени срещу гаранция от общо 9000 евро, а 70-годишният помощник-капитан Недялко Петров остава зад решетките заедно с капитана на кораба.

 

Останалите без пари моряци, сега разчитат на милостта на непознати, а гаранцията им още не е платена.

 

През цялото време представителят на фирмата, собственик на кораба \"Ростов транспорт\" Георги Мишков, уверява близките, че гаранцията е платена и ги увещава да не вдигат шум по въпроса.

 

Защо не са били уведомени не е ясно, а Мишков се оказа неоткриваем и с изключен телефон. Единствената надежда на близките е, че нашите дипломати ще защитят моряците, а компетентните институции ще потърсят отговорност от корабособственика.