За да не станем жертва на измама, от Интерпол съветват да не използваме карти без чип извън страните от ЕС.

1 милиард и 500 милиона евро са годишните загуби в Европейския съюз заради източване на банкови карти, сочат данните на Европол. Как да не станем и ние жертва на такова престъпление и част от тази статистика?

Въпреки че дебитните и кредитните карти, които имат само магнитна лента са по-лесни за фалшифициране, проверка на Нова телевизия показа, че повечето българи разполагат именно с такива. В повечето случаи само кредитните карти притежават и чип. Банковите институции все пак обясняват, че вече слагат на всички карти въпросния чип.

Важно е винаги да закривате с ръка ПИН кода, да не се вижда каква сума теглите и да не забравяте разписката на банкомата.

В противен случай може да станете жертва на измама. Освен тези съвети има още неща, които трябва да спазваме независимо дали картата ни е с магнитна лента, или чип.

Трябва, когато теглите пари, да закривате номера на картата и името си, както и трите цифри отзад, защото могат да ви изтеглят през Интернет парите, съветва специалист.

В повечето държави всички карти са с чипове, причината до скоро да не са слагали у нас такива устройства е, че не всички банкомати са ги разчитали. Банковите служители обаче обясниха, че банкоматите вече са обновени да ги четат и по тази причина те вече издават само такива карти.

За да не станем жертва на измама, от Интерпол съветват да не използваме карти без чип извън страните от Европейския съюз. Само за последната година, печалбата от източване на пари надхвърлят 1 милиард и 500 хиляди лева.