В него е попаднала историята около оставките на Галина Захарова и Капка Костова от ВСС...

Кадровите скандали в съдебната власт влязоха в доклада на Европейската комисия за България, който ще бъде огласен официално следващата седмица, съобщава вестник \"Сега\".


В него е попаднала историята около оставките на Галина Захарова и Капка Костова от ВСС заради лобистката кадрова политика на съвета и бойкота на голяма част от съдиите на делегатското събрание, което трябваше да излъчи нови членове на ВСС.


Черновата на доклада е вече у нас и отговорните институции могат да правят последни бележки по нея. Скандалите обаче са споменати дипломатично, без да се дават оценки.


В доклада са отразени и наказанията по аферата \"Приморско\" за отстъпеното право на строеж край морето на роднини на магистрати, декларирали жилищни нужди.


Споменава се и че има лоша работа и оправдателни присъди по делата за организирана престъпна дейност. Оправдателните присъди са само частични - тоест поне някои от групите са осъдени.


Според евроекспертите има и двама оправдани бивши министри от миналото лято досега. Единият е бившият военен министър Николай Цонев на първа инстанция по две дела. Срещу него има и едно висящо дело за корупция пред Софийския градски съд. А другият е ексаграрният министър Венцислав Върбанов - също на първа инстанция.


В доклада се насърчава приемането на закон за конфискацията. Преди дни обаче парламентът отхвърли на първо четене проекта, подготвен от Министерството на правосъдието.


Премиерът Бойко Борисов обеща той да бъде преработен и да влезе за ново обсъждане след 3 месеца. Евроекспертите споменават и новите специализирани съд и прокуратура, но за тях няма оценка, тъй като те ще започнат работа в началото на 2012 г. /БГНЕС