\"БСП много добре разбира своята отговорност пред страната\", заяви лидерът на социалистите...

Скучен конгрес означава, че не е имало интриги. Това е основното послание от конгреса, всички говореха с голяма амбиция и чувство за отговорност.


БСП много добре разбира своята отговорност пред страната, защото успех на ГЕРБ означава, тази полицейщина, този модел на управление, не само да се запази, но и да се разшири и утвърди, това е вредно за страната. Това казаха всички хора на конгреса, допълни Станишев. Той заяви, че има протегната ръка към всички и от ляво, и от дясно, и от центъра, защото е \"крайно време да се каже ясно какво се случва в България\".


\"Върви процес на установяване на едноличен режим, който е антиконституционен, защото не признава разделение на властите, опозиция, ролята на парламента, ежедневно се потъпква и социалният характер на българската държава. ГЕРБ провежда политика, която прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин. Ние не искаме това да се задълбочава. Утре ще се говори по вота на недоверие, за който има изключително сериозни основания. Вече предвкусвам какво ще говори Цветанов, той ще се опита да удави вота в статистики на гръмки операции.


Вотът е за провал на политиката на правителството в областта на сигурността, започвайки с липсата на качество и промяна в борбата с организираната престъпност, корупцията и битовата престъпност, защото последната нараства с повече от 10%, за провалите като Шенген, което беше национален приоритет и март месец трябваше да сме в Шенген, за тоталното подслушване, за използването на МВР за политически цели\", подчерта Станишев. Според него вътрешният министър Цветанов ще защитава себе си. \"Той ще се опита да връща топката от миналото, докладът от 2008 година от ЕК например, който не беше успешен за България, това само по себе си означава, че Цветанов няма какво да каже сега.


ГЕРБ казаха, че ще постигнат невероятни резултати именно в тази област – организираната престъпност и корупцията, вотът е срещу правителството като цяло, защото премиерът носи отговорността за действията на Цветанов, след като не го сменя. Този вот е и за развихрилата се контрабанда, всички признават, че тя е с необикновени размери\", каза лидерът на БСП.


\"Ако не дойде утре премиерът, това ще бъде още едно доказателство, че той не зачита Конституцията. Често ми е жал за неговите депутати. Нашата цел на БСП е правителството да падне, да има предсрочни парламентарни избори. Има възможност да се проведат избори 3 в 1 през октомври месец, защото хаосът, несигурността ги създава самото това правителство.


Няма какво да плашат колко несигурно ще стане в България, ако правителството падне. Има една коалиция, която е по-непочтена от тройната коалиция. В тройната коалиция имаше договор, програма на правителството, която се изпълняваше, сега имаме тройна коалиция между ГЕРБ, \"Атака\" и група от независими депутати, които написаха писмо за лоялност по отношение на управляващата партия, което е безпрецедентно.


Това е новата тройна коалиция, за която нито има договор, нито правила, отношенията им се уреждат зад сцената с неясни мотиви и интереси, защото ако слушате Сидеров какво говори, това, което прави правителството е пълно отрицание на това, което говори Сидеров, значи някъде се пропукват нещата.


Това правителство е вредно и ние сме готови за тези избори. Страната затъва. Колкото повече е на власт ГЕРБ, толкова повече ще бъде опоскана държавата и следващото правителство ще трябва да измъква държавата от едно блато\", заяви още Сергей Станишев. \"Шефът на МВР е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и МВР се е превърнало и в предизборен щаб на ГЕРБ. Подобна ситуация няма в Европа през последните 15 години. Правете си изводите какви избори искат да правят ГЕРБ\", категоричен бе Станишев. /БГНЕС