Според брокерите е рано да се каже ще има ли увеличение на застраховките...

От днес всички полици по задължителната застраховка \"Гражданска отговорност\" ще се издават само и единствено по електронен път.

Целта е шофьорите без \"Гражданска отговорност\" да не могат да излизат с номера, че са забравили застраховката си вкъщи, а след това да представят в КАТ  полица със задна дата.

Старите договори под формата на кочан остават в историята на застраховането.

Полиците ще се издават в реално време. Информацията ще се подава към Гаранционния фонд. От него ще се получава уникален код. След това полицата ще се разпечатва на хартия от застрахователите, а задължение на шофьора ще бъде да я носи винаги със себе си. Макар и нововъведение за българския пазар, електронната полица  предлага редица преимущества за клиента.

Например - клиентите няма да чакат за самото написване на полицата и в момента, в който полицата се издаде, тя влиза в сила. Така органите на КАТ ще могат веднага да проверят дали на този автомобил има действаща гражданска отговорност, разясни брокерът Ивета Кунова.

Освен това, веднъж въведени, данните излизат автоматично при подновяване, а така се намалява рискът от грешки при повторно въвеждане.

Според брокерите е рано да се каже ще има ли увеличение на застраховките.

Сключените до момента полици запазват своята валидност до края на застрахователния период и няма да бъде необходимо тяхното преиздаване.

 

И още по темата - във видеото.