От килията във Враца той призовава да бъде признат за виновен за още шест кражби...

В светлината на последния евродоклад за борбата с престъпността \"Календар\" се натъкна на един прецедент. Затворник твърди, че е извършил престъпление, за което е осъден друг.

 

От килията във Враца той призовава да бъде признат за виновен за още шест кражби, за които правораздаването не е образувало дела или все още не е открило извършител.

 

Осъденият на пет години затвор Ивайло твърди, че когато обменяли клюки през килийните прозорци, научил, че извършител на иначе неговото престъпление е друг - Людмил. Тежкото деяние, както би се изразила прокуратурата, е кражба на резачка, наричана още щилка.

 

Десетки жалби и от двамата твърдят, че преди осем години престъплението е извършено от Людмил, но никой не го бил търсил за тази кражба. Решил да спира с престъпленията вече, но не и с признаването им. От прокуратурата отказват обаче да възобновят делото.

 

Затворниците обаче отричат да са правили договорки или единият да е оказвал натиск на другия, за да твърди, че е извършител.

 

За да докаже, че е извършител и да даде пример за адекватната работа на магистрати и полицаи, Людмил признава за други шест кражби, за които не са го търсили. Дори писал на прокурорите кога и как ги е направил.

 

За справка на полицията и магистратите, пък и за да не го бавите, ако някой реши да го съди, Людмил ще бъде на разположение в затвора още 4 години.