Проблемите обаче ще започнат още от утре, според Валентин Златев...

Поне един месец бензиностанциите на \"Лукойл\" няма да спрат работа, дори и да не се намери решение на казуса с отнетия лиценз на комбината и нефтеното пристанище в Бургас.

 

Това увери шефът на компанията Валентин Златев на извънредна пресконференция. Само в държавния резерв има гориво, достатъчно за 180 дни, обяви финансовият министър Симеон Дянков.

 

Днес трябваше да бъде изготвен график за монтирането на липсващите измервателни уреди на специална среща във финансовото министерство. Тя обаче беше отменена от ведомството, защото според Дянков „Лукойл\" не са готови с графика.

 

Валентин Златев се съгласи с финансовия и енергийния министър, че криза по бензиностанциите не би трябвало да има. Между 20 и 30 дни търговските обекти ще продължат да работят без проблеми.

 

Проблемите обаче ще започнат още от утре, според Златев. 176 самолета, които зареждат от компанията само във Варна и Русе, ще останат без гориво.

 

45% от товарните железници също зависят от \"Лукойл\", според Златев. Решение вероятно ще се намери, но не се знае на каква цена, прогнозира още той.

 

Валентин Златев отрече обвиненията на лидера на БСП Сергей Станишев за театър. Вчера той изрази съмнение, че в спрения комбинат така или иначе предстоял планов ремонт по същото време. Златев заяви още, че никой от компанията \"не си е позволявал да устройва театър със съдбата на хиляди хора, които работят в комбината\".

 

Иначе как ще действат от \"Лукойл\", за да защитят интересите си, все още не са решили. Най-логично, според тях, е да стигнат до съда. Премиерът Борисов коментира, че приема правото на компанията да обжалва решението, но държавата не може да спре да изпълнява задълженията си.

 

Грубите изчисления на \"Лукойл\" показват, че действията на държавата ще им струват около 5-7 милиона лева и месец и половина работа за повторното пускане на рафинерията, а устройства, заради които компанията загуби лиценза си, можели да се поставят до края на годината.