Летище Варна обаче разполага с гориво само за два дни...

За момента няма сътресения при доставките на горива за БДЖ, Летище София и пристанищата в страната. Това съобщиха от транспортното министерство.

 

По нареждане на министър Ивайло Московски е създаден щаб за действие, който е извършил анализ на наличните количества гориво в дружествата от системата на министерството.

 

Горивата, които \"Холдинг БДЖ\" ЕАД използва се доставят 100 % от \"Лукойл\". БДЖ има резерви за около една седмица. Създадена е необходимата организация и ще бъдат намерени алтернативни доставчици чрез борсови сделки, допълват от министерството.

 

Пристанищата в страната имат достатъчно налични горива. Те имат възможност да осигурят и от други доставчици необходимите им количества, за изпълнение на всекидневните им дейности.

 

Единствената компания, която доставя горива на авиокомпаниите, кацащи на летище София, е \"Лукойл Ейвиейшън България\".

 

В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат, за да осигурят полета си до следващата дестинация.

 

Междувременно от аерогара Варна потвърдиха за \"Календар\", че разполагат с гориво само за два дни, както обяви и шефът на \"Лукойл\" Валентин Златев.

 

От там уточниха, че се търсят варианти за алтернативни доставки, но повече информация се очаква днес. Екип на \"Календар\" проверява дали ще има сътресения с полетите и на летището в Бургас.